Muziektherapie (vaktherapie)

Vaktherapie muziek (oftewel muziektherapie) is een ervaringsgerichte vorm van therapie, waarbij ik samen met jou probeer om nieuwe ervaringen te creëren in de muziek. Dit kan door samen muziek te maken of muziek te beluisteren, of een combinatie van beide. Je hoeft echter geen muzikant te zijn om muziek te kunnen maken, dus laat je daardoor niet weerhouden om het te proberen.

Mensen gaan verschillend met stress om. Stressklachten kunnen zich dan ook op verschillende manieren uiten. Je hulpvraag kan betrekking hebben op emotionele, gedragsmatige, cognitieve, sociale en/of lichamelijke verschijnselen, die je door middel van deze therapie zou willen veranderen, ontwikkelen, stabiliseren, accepteren en/of ermee leren omgaan.

De therapie kan in mijn praktijkruimte in Sittard plaatsvinden, waar we eerst in kaart brengen wat je vraag precies is en samen stippelen we dan een plan uit om daaraan te werken. Om zo efficiënt mogelijk te werken, wordt dit plan gaandeweg het proces ook regelmatig geëvalueerd.

Mijn praktijkruimte is helaas niet toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Wanneer het voor jou niet mogelijk is om mijn praktijkruimte te bereiken of het zelfs wenselijk is om het op jouw eigen locatie te laten plaatsvinden, behoort dit ook tot de mogelijkheden.
Voor een overzicht van de investering die dit vraagt, zie kosten en vergoedingen.

Muziekactiviteit op maat

Soms is een hulpvraag meer gericht op het maken van muziek als activiteit, dan op behandeling. Dit is dan geen ‘muziektherapie’ omdat er niet doelgericht gewerkt wordt aan een specifieke hulpvraag, maar het kan wel zo zijn dat deze hulpvraag niet beantwoord kan worden vanuit het reguliere aanbod aan activiteiten zoals bijvoorbeeld wordt aangeboden vanuit een muziekschool. Vaak heeft dit te maken met specifieke behoeften van jou als cliënt, die vragen om meer afstemming en specifieke kennis van degene die de activiteit aanbiedt. In zo’n geval kan iemand met een muziektherapeutische achtergrond vaak een oplossing bieden.

Om aan dit soort vragen te kunnen beantwoorden, heb ik een samenwerking met studenten van de opleiding Vaktherapie Muziek van Zuyd Hogeschool, die affiniteit hebben met jouw hulpvraag. Op deze manier kunnen wij deze specifieke activiteiten aanbieden tegen een gereduceerd tarief. Deze activiteiten kunnen zowel individueel als in groepen plaatsvinden.
Neem voor meer informatie over de kosten en mogelijkheden contact op.